Only available in Dutch.

Digitalisering, big data … het klinkt veelbelovend, maar hoe haal je als bedrijf meer informatie uit de groeiende hoeveelheid data en toenemend aantal software mogelijkheden? Daarover gaan Jaco Bruinaars en Almando Coutinho, respectievelijk financieel directeur en business unit manager Data Intelligence bij ICT in gesprek met FM.NL Financieel Management, een uitgave van Alex van Groningen BV.

“Minder mensen zullen meer gaan doen.”
Jaco Bruinaars, financieel directeur ICT.

Bezint eer ge begint
Meerdere vestigingen, meerdere landen, elk jaar een paar overnames: het samenbrengen van data uit verschillende softwarepakketten is geen sinecure, vooral niet als je alle gegevens in een centrale dataopslag (datalake) wil hebben, één enkele bron van waarheid. Een van de grootste uitdagingen hierbij ligt dan ook helemaal aan het begin, geeft Bruinaars aan: “Welke informatie heb je nodig, welke definities hanteer je en zijn deze in alle systemen hetzelfde?” Definities kunnen verschillen tussen personen, processen, afdelingen, vestigingen en landen. “Dat gaat vaak om hele basale dingen. Neem bijvoorbeeld FTE aantallen over de maand november. Een medewerker die op 28 november uit dienst gaat, telt in de financiële rapportages over december nog mee, maar in de FTE aantallen van de afdeling HR vanaf 30 november niet meer. Zo ontstaan snel verschillen tussen de verschillende rapportages en dashboards.”

Bruinaars adviseert om het management te vragen welke informatie nodig is om te kunnen sturen en de juiste beslissingen te kunnen nemen. Daaruit zal duidelijk worden welke informatie ontsloten dient te worden en dat definities onderling blijken te verschillen. Voor deze verschillen moeten dan een oplossing worden gezocht. Het traject van definitiebepaling moet echt goed gepland worden. “Besef tegelijkertijd dat dit niet allemaal van tevoren kan gebeuren,” voegt Coutinho toe. “Zie het als een project dat gaandeweg ontwikkelt.” Bruinaars knikt, “Ook hier gaat de 80-20 regel op: 80 procent kan je van tevoren inventariseren, 20 procent gebeurt gaandeweg. Streef er wel naar vooraf tot die 80 procent te komen.”

Lees het volledige artikel van FM.NL hier.

More information?

Please contact:

Send an email Make a connection
Kantoor Barendrecht