Drie teams van Young InTraffic namen de proef op de som bij hun bezoek aan de Smart City Expo in Barcelona. Naast het vliegtuig kozen zij de elektrische auto en de trein als vervoermiddel. Wat zijn hun ervaringen?
Een vliegreis is 65 keer zo vervuilend als een treinreis, zo berekende onderzoeksbureau CE Delft. De elektrische auto zit daar ergens tussenin. Waar precies hangt ervan af of de auto met groene of grijze energie wordt opgeladen en hoeveel kilometers er op de teller staan op het moment dat de auto technisch is afgeschreven. Gezien het overvolle Europese wegennet en de problemen die we nu al hebben met de energietransitie zou de auto echter geen alternatief moeten zijn wat we al te zeer promoten als alternatief voor het vliegtuig.
Rapportcijfers
De vraag waar Young InTraffic een antwoord op wilde vinden was: is de trein een waardig alternatief voor het vliegtuig? En zo nee, is de elektrische auto dan een goede optie? Na de reis werden de rapportcijfers uitgedeeld. Lees het rapport hieronder, het verhaal loopt eronder verder. Lees ook de uitgebreide ervaringen per voertuig.
Conclusie
De conclusie: als de kosten geen rol spelen, wint de trein het met gemak. De reis is plezierig en comfortabel. Waar bij de andere twee reismethoden de reistijd voelt als verloren tijd, is reizen met de trein juist een beleving. Je geniet van steeds wisselende landschappen, die als enige nadeel hebben dat ze je soms iets te veel van je werk houden. Want oh, wat is het heerlijk om lekker uit het raam te staren. Vandaar de 8.5, dik verdiend.
Als kosten wel een rol spelen is het vliegtuig de beste optie. Je bent het kortst onderweg, maar de reistijd is wel echt verloren tijd. Behalve een paar mailtjes beantwoorden krijg je al wachtend op Schiphol en in de lucht niet zoveel gedaan. De reiservaring zelf is vervelend, vooral door al het wachten: bij het inchecken van je bagage, bij de security, bij het boarden. Vliegen heeft maar liefst een 65 keer hogere CO2-uitstoot dan de trein. Tijdens al dat wachten heb je veel tijd om je dat te realiseren. Hoewel vliegen van de drie reismethoden het goedkoopst is en snelst gaat, krijgt het daarom toch maar een 7.
De elektrische auto is vandaag de dag een prima vervoermiddel voor korte en middellange afstanden. In een halfuurtje tijd laad je zo weer 200 km rij-afstand bij en elektrische laadpunten zijn er tegenwoordig volop. Als je van pakweg Enschede naar Brussel of Berlijn moet of van Lelystad naar Hamburg, is de auto een veel betere keuze dan het vliegtuig, zowel qua reistijd als qua kosten. Met hoe meer mensen je rijdt, hoe goedkoper de reis bovendien wordt.
Maar red je het niet in één dag en moet je overnachten, dan stijgen de kosten significant en daalt het reisplezier navenant. Want autorijden is simpelweg vermoeiend. Helemaal als je iedere 250 kilometer op zoek moet naar een laadpunt. Als medereiziger kun je proberen wat te werken, maar optimaal is dat zeker niet. En hoewel je ook met de auto soms door prachtige gebieden komt, zie je als chauffeur toch vooral veel asfalt. Voor lange afstanden zoals Barcelona, komen we daarom op slechts een 5.
Is de trein een waardig alternatief voor het vliegtuig?
Wat is er nodig om mensen het vliegtuig uit en de trein in te krijgen? Daarover zijn Johan, Frank en Daniel eensgezind: “Vliegen moet duurder worden gemaakt. Je betaalt nu niet de werkelijke kosten. Er wordt geen accijns geheven op kerosine en de uitstoot wordt niet gecompenseerd. Als je de werkelijke maatschappelijke kosten zou betalen, zou de trein vanzelf populairder worden. Dan wordt het businessmodel voor aanbieders beter, waardoor de prijzen vanzelf dalen en het aanbod wordt vergroot. En wellicht zou je met de kosten die je daar wint, de treinreis goedkoper kunnen maken, waardoor het voor iedereen toegankelijk is.”