De reis

Het team dat met de auto naar Barcelona ging, huurde een auto in Utrecht. De eerste teleurstelling diende zich direct bij vertrek al aan, vertelt Frank Gerlings. “Het verhuurbedrijf had de auto voor slechts 60 procent opgeladen, dus we stonden voor de grens met België al bij het eerste laadpunt.” De sfeer zat er toen nog goed in. Het gezelschap gebruikte de tijd om koffie te drinken en een halfuurtje later waren ze alweer ‘en route’. Ze kwamen er alleen wel achter dat van de daadwerkelijke capaciteit van een elektrische auto in de praktijk slechts 60 procent is van de opgegeven capaciteit. “Want bij 80 procent batterijvulling is het afgelopen met het snelladen. Het laatste stukje duurt heel lang, dus in de praktijk rij je weer door als de batterij voor 80 procent vol is. Als je nog 20 procent acculading over hebt, moet je op zoek naar een laadpaal. Want je weet nooit hoe ver dat nog rijden is. In Spanje maakten we mee dat er een storing was op een laadlocatie, geen van de palen werkte. Dan moet je nog wel genoeg energie in de batterij hebben om het volgende laadpunt te halen”, vertelt Frank. 

Auto team

Batterij

Om batterijvermogen te sparen, spraken de teamleden daarom af om zoveel mogelijk achter vrachtwagens te rijden. “Als je 130 gaat rijden op de linkerbaan, dan is je batterij zo leeg. Het is sneller om minder hard te rijden en weinig wind te vangen, want dan heb je minder tussenstops nodig”, ontdekte het team Auto al snel. 

“Twee dagen voor een enkele reis is wel erg lang”

Ze reden door tot bijna middernacht alvorens op zoek te gaan naar een hotel. Na slechts zes uurtjes slaap ging de wekker alweer. “Anders zouden we te laat in Barcelona aankomen”, zegt Frank. Hij was blij met zijn twee medereizigers. “Alleen kun je zo’n lange autorit echt niet doen, dat is veel te vermoeiend.” De twee teamleden die niet reden probeerden regelmatig wat te werken. “Maar dat viel in de praktijk best wel tegen. Met zo’n laptop op schoot in de auto is gewoon niet heel comfortabel.”

Comfort

Wél comfortabel was het feit dat de auto in Barcelona voor de deur van het hotel kon worden geparkeerd. Bovendien had de auto bagageruimte in overvloed. Dat voordeel ontdekten ze pas toen ze op maandagochtend een andere parkeerplek voor de auto moesten zoeken. Frank: “Je kon alleen in het weekend gratis bij het hotel parkeren, doordeweeks was dat heel duur. Omdat we toch nog ergens moesten laden besloten we op zoek te gaan naar een gratis parkeerplek met laadpunt. Die bleek bij een winkelcentrum te zijn. Enkele andere collega’s gingen mee shoppen. Maar omdat zij met het vliegtuig waren en geen extra bagage mee terug konden nemen, hebben ze die bij ons in de auto gestopt.”

Nadeel

Al met al was het team Auto twee dagen onderweg voor een enkele reis. Gevraagd naar de reiservaring zegt hij: “Het begon met een 8, maar eindigde met een 2 toen we op de terugreis midden in de nacht een halfuur tegen een baliemedewerker van een hotel hebben moeten aanpraten om een kamer te krijgen.”

Hoe hoog de kosten zijn weten ze niet eens. “Dat hebben we maar even niet bijgehouden, want ik denk dat we zouden schrikken. De kosten voor het laden en de tol zijn laag, en die kun je ook nog eens door drie delen. Maar de hotelkosten voor drie personen en de uitgaven aan consumpties onderweg zijn hoog. Daar kwamen in ons geval ook nog eens de uren bij die we niet declarabel waren, want we reisden onder werktijd.”

Meevaller

Waar Frank vooraf dacht dat het laden nog wel eens problematisch kon worden, viel dat alleszins mee. “Het is wel gedoe omdat je meerdere apps nodig hebt; niet ieder laadpunt is van dezelfde provider. Maar als je dat trucje eenmaal doorhebt, dan werkt het verder prima. Wij hebben in Nederland, België en Frankrijk geen moeite gehad om een laadpunt te vinden. In Spanje zijn ze wat minder goed ingericht op elektrische auto’s en stonden de palen soms op wat vreemde plekken.”

TERUG NAAR HET VERHAAL